Home Kruiden Voedingsadvies Kanker Vaccinatie Consult
Voedingsadvies Friesland Geneeskrachtige Kruiden en Echte Voeding Herborist Lars van Hemmen Sneek Friesland

Alles wat we eten heeft invloed op de gezondheid,
iedere maaltijd weer.

Voedingsadvies Friesland (Sneek)

Volgens natuurgeneeskundig inzicht van de spijsvertering

Maak een afspraak

Voedingsadvies om te genezen of terug te keren naar een natuurlijk gewicht

Eten is iets anders dan voeden. Dieëten hebben in de meeste gevallen het verkeerde uitgangspunt. Er wordt bijvoorbeeld alleen naar caloriën gekeken of naar koolhydraten (koolhydraatarm), vetten (vetarm) zetmeel, suiker etcetera. Omdat het lichaam niet op deze wijze ‘denkt’ en werkt zijn deze diëten op termijn allemaal schadelijk voor de gezondheid. Al deze diëten zijn niet gericht op hoe het lichaam spijs verteert, voeding opneemt en hoe het lichaam de voeding gebruikt in het proces gezond te worden. Wanneer je begrijpt hoe het lichaam functioneert en voeding omzet in energie, zul je voor altijd anders gaan eten.

Mijn voedingsadviezen gaan uit van biologische producten. Een van de grootste meta-onderzoeken ooit (343 peer-reviewed), waarbij alle onderzoeken over de verschillen tussen reguliere teelt en biologische teelt naast elkaar zijn gelegd, toont duidelijk aan dat biologisch heel logisch is.

De belangrijkste conclusies: antioxidanten zijn vele malen hoger in biologische groenten en fruit, de restanten gif als glyfosaat liggen in regulier geteelde groenten en fruit vier maal hoger en het zeer giftige cadmium is in biologische groente en fruit niet terug te vinden. Ook werden er grote verschillen gevonden in de hoeveelheid mineralen en vitaminen.

Dus biologische groenten en fruit zorgt direct voor de inname van meer antioxidanten, minder gif en meer vitaminen en mineralen. In biologische groenten en fruit zit ook 4 ‐ 30 maal meer salvestrolen, antikanker planteigen afweerstoffen, veelal bitterstoffen.

Win, win, win. En dan gaat het nog niet eens over de impact op het milieu. Vermijdt alle regulier bespoten geteelde groente en fruit, het is gif voor uw lichaam en veroorzaakt uiteindelijk kanker.

Invloed van de bodem op voedselkwaliteit

Ook de bodem-ecologie en de teelt heeft een zeer grote invloed op de kwaliteit van voeding. Het gebruik van kunstmest verhoogd bijvoorbeeld cadmium in de bodem (zie de studie hierboven), een zeer giftige stof dat zo ook in de gewassen komt die erop geteeld worden. Gif uit bestrijdingsmiddelen komen in het lichaam en richten daar grote schade aan, ze veroorzaken altijd kanker. Uit rechtszaken blijkt bijvoorbeeld dat Bayer Monsanto documenten met bewijs dat hun gif kanker veroorzaakt al jaren in het bezit heeft, maar dit doelbewust heeft achtergehouden.

U heeft gelukkig zelf nog de keuze om te kiezen voor echte biologische voeding zonder deze giftige bestrijdingsmiddelen.


Er is veel over voeding geschreven

Over voeding wordt veel gesproken en geschreven. Er is echter een groot verschil tussen ‘vulsel’ en ‘levende’ voeding op te merken. Over het algemeen staan supermarkten vol ‘vulsel’ en geen voeding. Zeker niet met voeding die voor het herstel van of voor een gezond lichaam nodig is. Ik noem het maar ‘voedniksmiddelen’.

Zo kunnen de mooie glimmende appels van bijvoorbeeld Albert Heijn, Poeisz, Jumbo, Dirk, Lidl, Aldi, andere supermarkten, maar ook van de markt, al meer dan een jaar gekoeld opgeslagen liggen voor een veiling. Deze appels zijn inmiddels geoxideert en bevatten geen belangrijke enzymen meer. U eet in feite water met suiker, vermomt als een ‘gezonde’ appel. De appel bevat daarnaast vaak een kunstmatige glimlaag (wax) en gif dat er tijdens de teelt opgespoten is zal tot diep onder de schil in de appel zijn doorgedrongen. Vermijdt daarom deze giftige ‘fruit’vulsels als u gezond wilt worden. Dit soort fruit veroorzaakt kanker.

Er zijn echter vele verschillen in inzichten over voeding en visies over wat ‐echte voeding‐ voor het lichaam is. Het lichaam vraagt om echte levende voeding, rijk aan enzymen, aminozuren en vol mineralen, sporenelementen en vitaminen, op de juiste manier gecombineerd. Alleen deze voeding geeft energie aan het lichaam dat ingezet kan worden voor het genezingsproces van cellen. Ik ben echter van mening dat iedereen diep van binnen weet en aanvoelt wat echte voeding is. Als men echte voeding gaat innemen begint men al redelijk snel het effect te voelen dat echte voeding heeft op de gezondheid.

Voeding verliest enzymen bij verhitting

Een ander belangrijk aspect van voeding is de bereidingsmethode. Voeding verliest gezondheid en met name de belangrijke enzymen bij verhitting en als de bereiding verkeerd is. (Bron: De enzymfactor, Hiromi Shinya). Dr. Hiromi Shinya heeft meer dan 300.000 darmen en magen van binnen gezien en heeft alle bevindingen inclusief de relatie met voeding van mensen geregistreerd, zijn bevindingen zijn opzienbarend spectaculair te noemen. Hij werkt in Japan en Amerika. Een verplicht boek voor iedereen met kanker, iedere arts en iedere zichzelf respecterende diëtist. Het zou verplicht moeten worden op iedere geneeskundige opleiding.

Voeding als medicijn, een kwestie van leren

Goed eten moeten we vaak helemaal opnieuw leren. We zijn over het algemeen voor de gek gehouden met slechte ideeën wat gezond voor ons lichaam zou zijn. Dit is vooral te wijten aan de voedingsindustrie en de invloed en verstrengeling hiervan bij overheden, die bepaalde ‘voorschriften’ uitgeven zoals het voedingscentrum, oneerlijk over eten. Deze organisatie zou vervolgd moeten worden en de medewerkers in de top zouden persoonlijk aangeklaagd moeten worden om een schadevergoeding te betalen aan iedereen die het advies van deze gevaarlijke club heeft opgevolgd en ziek is geworden. Het wetenschappelijk bewijs tegen de methoden van het voedingscentrum is ongekend en wordt dagelijks meer. Stop met het geloof in het corrupte voedingscentrum.nl, meteen.

De juiste manier van eten

Voor een specifieke medicinale werking van ui en knoflook geldt bijvoorbeeld dat deze rauw toegevoegd dienen te worden aan het eten. Veel van de aanwezige etherische olie (de stoffen die je ruikt) verdampen tijdens het koken en ook verliest voeding mineralen en vitaminen (ca 20%) tijdens de verhitting, bij verhitting boven de 70 graden zijn bijna alle enzymen vernietigd. Met eenvoudige nieuwe inzichten is het mogelijk dagelijkse voeding veel meer als medicijn in te nemen. De overstap naar biologische voeding levert bijvoorbeeld direct 20 ‐ 40% meer antioxidanten en bevat veel meer voedingsstoffen. Daarnaast zit er 10 tot 100% minder bestrijdingsmiddelen als glyfosaat (kankerverwekkend) en andere gifsoorten op echte biologische voeding. Kijk uit met de biologische producten uit de grote supermarkten, vaak leveren zij aan de onderkant van de kwaliteit biologisch, op de grens van toelaatbaarheid en soms wordt er zelfs mee gerommeld. Er wordt erg veel geld (ca. 30% meer) verdiend aan biologische producten, vandaar. Zoek daarom echt biologisch en vers, het liefst uit de regio van lokale producenten die met hart en ziel produceren.

In Friesland is er bijvoorbeeld Bioweb‐Fryslan en de Biologische Permacultuur Groente en fruit Zelfoogsttuin Üs Hof (ook in Friesland). Het doel van mijn voedingsadvies is het lichaam zoveel mogelijk te helpen en te ondersteunen in het proces om te kunnen genezen.

Proteïne, een hardnekkige leugen

De proteïne leugen is mischien wel de meest hardnekkige leugen ooit als het gaat over voeding. Alhoewel de eenzijdige informatie over vaccinaties en zuivel er ook niet om liegt.De mens kan helemaal geen dierlijke proteïne opnemen, omdat dierlijke proteïne helemaal niet hetzelfde is als menselijke proteïne. Het lichaam kan er niets mee. Zo lijkt borstvoeding in zijn geheel niet op koemelk en dient koemelk nooit aan een baby gegeven te worden, het is letterlijk ziekmakend. Om dierlijke proteïne op te nemen vind in het lichaam altijd de afbraak plaats van dierlijke proteïne tot aminozuren. Proteïne is ook nog eens erg moeilijk af te breken en kost het lichaam vreselijk veel energie. Deze afgebroken aminozuren zijn dan weer de bouwstenen van nieuwe menselijke proteïne. Het is dus zeer omslachtig om dierlijke proteïne te eten. De vertering en het omzetten naar aminozuren uit proteïne is een van de meest energierovende bezigheden van het lichaam. Daar komt bij dat bijna iedereen proteïne in een verkeerde voedselcombinatie eet. Hierdoor ontstaan toxinen in het spijsverteringssyteem die het lichaam ook moet opruimen wat wederom een vreslijke hoeveelheid energie kost. Energie die het lichaam in geval van ziekte beter kan inzetten om te genezen. Het is dus aan te bevelen alle aminozuren direct uit de voeding te halen door groente en fruit te eten. Eiwitten (proteïne) kunnen erg goed uit peulvruchten en andere plantaardige voedingsmiddelen gehaald worden. Helemaal in de kleine hoeveelheid die de mens nodig heeft. De ADH van het voedingscentrum is ongeveer een keer te veel van de werkelijkheid van wat men nodig heeft.

Een kleine uitleg: How important is Protein in the development of Muscles I Dr. John McDougall

Vlees in de TCM

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) eet men wel vlees als men ziek is. Orgaanvlees dat zeer langzaam en lang is gestoofd of een kippenbottenbouillon dat 48 uren getrokken heeft op laag vuur. In orgaanvlees zitten vooral de plantvoedingsstoffen van een dier dat planten eet en in de merg van botten zitten ook allerlei stoffen die het lichaam goed kan gebruiken. Door het langzaam te trekken worden deze stoffen er uitgehaald en vermengd met de voeding zodat ze door de mens goed opgenomen kunnen worden. De echte Chinese voeding bevat ook zeer veel enzymen, denk bijvoorbeeld aan miso.

Echte voeding geneest, vulsel maakt zieker

De schijf van vijf van de voedingscentrum in Nederland is van een bedroevend niveau. Geloof niets van deze verouderde schijf (de nieuwste notabene!) en vermijdt iedere diëtist die voeding volgens deze schijf van vijf aanprijst, ofwel iedere reguliere diëtist die werkt volgens deze schijf. De slogan ‘eerlijk over eten’ hebben ze klaarblijkelijk verzonnen om de leugens te bedekken. U wordt door het vermijden van de schijf van vijf direct gezonder, zoek een goede natuurlijke diëtist die in ieder geval het enzymverhaal kent. De adviezen van het voedingscentrum zijn door wetenschap, wereldwijd, al lange tijd achterhaald en u doet er goed aan de schijf van vijf niet op te volgen. U wordt er ziek van.

De invloed van bijvoorbeeld Pepsico, Unilever in de top van het voedingscentrum is de oorzaak van de slechte adviezen over bijvoorbeeld zuivel, vetten, suiker en e‐nummers. Bij het voedingscentrum werken mensen met diverse belangenverstrengelingen. Geloof daarom niets van deze organisatie.

Foodwatch artikelen over de invloed van de industrie op het voedingsadvies van het voedingscentrum.

Een goed overzicht in dit artikel: De onzichtbare invloed van de industrie achter kunstmatige zoetstoffen

Volgens het voedingscentrum kun u zich gerust volstoppen met chemische middelen, het is erg gezond allemaal.

Zo kunt u bijvoorbeeld beter alle zuivel vermijden om te genezen. Alle zuivel verzuurt het lichaam en haalt calcium uit uw botten om de verzuring op te heffen. Dit is een van de vele, zeer vele redenen dat zuivel zeer ongezond is voor de mens.

Dr. Gundry over soda in frisdranken:

Een goed voorbeeld van koolzuurhoudende drankjes (cola, sinas, icetea, 7‐up, sprite, etc), ze vernietigen de botdichtheid (Latijn: osteoporose).

Voedselcombinaties?

Veel mensen weten niet dat in de maag niet alles bijelkaar gegooid kan worden en hebben nog nooit van de voedselcombinaties gehoord. ‘Maar het is zo logisch’, hoor ik vaak na de uitleg. Als u alles tegelijk eet kan uw maag het niet goed verteren, het heeft verschillende maagsappen nodig en dat kan het lichaam niet tegelijk aanmaken, het kan nooit tegelijk in de maag aanwezig zijn. De maag kan geen onjuiste voedselcombinaties verteren omdat het eenvoudig weg niet het juiste spijsverteringssap kan aanmaken. Door dit eenvoudige feit vallen vele, vele, vele en nog meer diëten door de mand als het gaat om gezondheid of genezing en om bijvoorbeeld terug te keren naar een natuurlijk gewicht (Afslanken of Afvallen).

Slechte voedselcombinaties:

proteïnen met andere proteïnen, bijvoorbeeld noten met vlees, ei met kaas, vlees met kaas, vlees met vis

Zetmeel met proteïnen, aardappel met vlees, rijst met vlees, granen met vlees, rijst met vis, brood met kaas

Fruit in combinatie met iets uit een andere voedselgroep, fruit dient altijd op een nuchtere maag gegeten te worden, de fruitsuikers veroorzaken gisting van ander voedsel

Groente met zetmeel en proteïnen

Groente met fruit en proteïnen

Groente met zetmeel en fruit

 

Zuivel als toetje, ziekmakend

Zuivel (of andere toetjes) na het eten is het slechtste wat je kunt doen. Alle zuivel is verzurend en zal ervoor zorgen dat al uw eten onverteerd in uw darm beland en daar gaat rotten. Het lichaam moet keihard werken om alle toxinen op te ruimen en dit kost het lichaam vreselijk veel energie. Bij ziekte heeft het lichaam juist de energie nodig om te genezen. Eet daarom nooit een toetje. Wil je graag zuivel blijven innemen dan moet u ervoor zorgen dat dit altijd op een nuchtere maag beland, ongeveer 3 uur na een goedgecombineerde maaltijd of 4 uren voor een maaltijd. Lekker moet nooit uw uitgangspunt zijn. Echte voeding is met een beetje oefening namelijk ook gewoon erg lekker. U kunt in principe alles eten als u begrijpt hoe u moet combineren en wanneer en hoeveel u moet eten. Vraag uzelf voortaan bij iedere maaltijd eens af: neem ik voeding of eet ik ‘lekkere’ vulsel, help ik mijn lichaam of neem ik toxinen die mijn lichaam beroven van kostbare energie.

 

Koffie na het eten

Dit is een slecht gebruik dat u beter meteen kunt afleren. Koffie is bitter en verzurend. Het stimuleert de spijsvertering en het verzuurt het lichaam, het neemt mineralen van het lichaam. Wat gebeurt er in uw lichaam? Na het eten komt er zuur vocht binnen dat door de aanwezige bitterstoffen de spijsvertering nogmaals op gang brengt. Door de extra hoeveelheid zuur vocht in de maag raakt de maag volledig van slag en het wil het maagzuur neutraliseren, dit doet het door meer maagsap te produceren. Dit proces kan uren duren. Het berooft u van energie en zorgt er uiteindelijk voor dat uw voeding slecht of onverteerd in de darm belandt. Koffie is zeer ongezond en als men het drinkt is aan te raden dit enkel op een nuchtere maag te doen. Bij kanker kan koffie het beste altijd vermeden worden, het veroorzaakt namelijk direct en indirect kanker op een aantal manieren. De verzuring van het lichaam is de belangrijkste en het diuretisch effect zorgt voor uitdroging.

 

Teveel eten, veel teveel

Bijna iederen eet teveel, echt veel te veel. Niet ieder mens heeft uiteraard behoefte aan dezelfde hoeveelheid, maar een goed instrument (uit de TCM) is om uw hoeveelheid voedsel per maaltijd in te schatten door een kommetje te maken van 1 hand. De hoeveelheid die in uw hand pas is de hoeveelheid voor 1 maaltijd. Het formaat van de natuurlijke maaginhoud. Veel mensen krijgen honger omdat het lichaam mineralen en vitaminen nodig heeft en bijna iedereen een tekort heeft. Het lichaam zend daarom na het eten wederom signalen uit dat het behoefte heeft aan mineralen en vitaminen, dit doet het door het gevoel van trek op te roepen. Soms loopt men bij de eerste veranderingen aan tegen dit trek gevoel en dan haakt men af, dat is jammer wat gezondheid, een natuurlijk gewicht en volop energie zullen het resultaat zijn van de aanhouder. Geef daarom niet op en pak de draad weer op na ieder moment van falen. Als u slechte voeding tot u heeft genomen probeer dan in ieder geval acht uren niets te eten (de nacht, slapen is eenvoudig, onrustige slapen kan een gevolg zijn). Zo geeft u uw lichaam de kans de toxinen op te ruimen.

Nog beter is het om de volgende dag een sap dag in te lassen met enkel groente en fruit of alleen groente en fruit te eten (vers en rauw). Drinkhoeveelheid: drink per keer ongeveer 150 ml, een uur voor of na een maaltijd. Drink nooit bij een maaltijd. Voor drinken is de regel eveneens: drink niet teveel. De maag kan dit niet aan.

Er is echter niet een methode die geschikt is voor ieder mens. Er is een verschil in het spijsverteringsstelsel, de vertering en opname van voeding. De richtlijnen die ik geef moeten dan ook naar eigen inzicht aangepast worden om een goed resultaat te krijgen. U voelt zelf het beste aan wat voor u wel of niet werkt. Ik geef u kennis en advies om direct mee aan de slag te gaan.

Herborist Lars van Hemmen Friesland (Sneek)

Voeding bij kanker

Het blad van de Salie heeft gelijkenis met een tong, het kruid verwijst zo naar de mond en luchtwegen waar het een affiniteit mee heeft.

CAT collectief Alternatieve Therapeuten | Herborist Lars van Hemmen Sneek Friesland

Lekker en gezond, dat moet uw insteek zijn

Gezond eten betekent niet dat dat vies kan zijn. Eten dat tegenstaat zorgt voor stressreactie waardoor de spijsvertering minder voedingswaarde opneemt. Vaak komen mensen in mijn praktijk die iets innemen omdat het gezond is maar het afschuwlijk vinden. Dit raad ik ze dan af, de meesten zijn meteen opgelucht en helemaal als ze begrijpen waarom dit onverstandig is. Het is erg belangrijk te eten wat zowel lekker als gezond is.

Supermarkten verkopen veelal vulsel
in plaats van voeding.
Vulsel maakt ziek, voeding geneest.