Natuurgeneeskunde Traditionele kruidengeneeskunst Herborist Lars van Hemmen Sneek Friesland

Herborist / Kruidengeneeskunst / Ooglideczeem

OOGLIDECZEEM CASESTUDIE KRUIDEN GENEESKUNST

Een hardnekkig probleem zonder duidelijke oorzaak. De klacht begon op het linkeroog en zat later op beide ogen. De jeuk en irritatie waren erg vervelend. Soms is het een zoektocht naar de oorzaak en het inzetten van het juiste kruid in combinatie met voedingsaanpassingen..

OOGLID INFECTIE / ECZEEM / SCHIMMEL


Een hardnekkig probleem bij een vrouw eind dertig. De oogleden zijn schilferig, rood en jeuken. Er verschijnen verdikkingen op de huid en het is op beide ogen zichtbaar. Mijn eerste middel om te reinigen, Viola tricolor als basis in een thee sloeg niet aan en ook de diverse crèmes werkten niet goed genoeg om de klachten blijvend te verhelpen, er waren wel verbeteringen. Na enkele weken ben ik overgestapt op andere kruiden. De reiniging van binnenuit werd aangepakt met Arctium lappa en op het oog een balsem op basis van Stellaria media tegen schimmels en jeuk en om het oog wat vettig te houden. Hoewel de werking van Stellaria media wetenschappelijk niet is aan te tonen heeft het wel degelijk een werking tegen jeuk.
Na vier dagen werden de ogen minder rood en was de jeuk nagenoeg geheel verdwenen. Na twee weken waren de klachten nog niet geheel verdwenen en leek het alsof de klachten af en toe weer terugkeerden. Door te kijken naar een reactie op voedingsmiddelen en te elimineren werd een relatie gelegd tussen chocolade en/of chips met verergering van de klacht. De behandeling werd doorgezet, beide lekkernijen vermeden en tot heden zijn de klachten niet teruggekeerd. Maar...

Stellaria media Vogelmuur Kruidengeneeskunst in Sneek Symphytum officinale Smeerwortel Friesland Herborist Lars van Hemmen

TESTEN EN ZOEKEN


Omdat de klachten zo nu en dan door onverklaarbare oorzaak weer aanwakkerden en de eczeem zich ook naar de zijkant van het oog bewoog is besloten een voedingsonderzoek te doen. Aan de hand van bloed zijn 270 soorten voeding onderzocht en een aantal daarvan gaven een hevige reactie. Het advies wordt een jaar lang gevolgd en de beschreven voeding vermeden. De dermatoloog gaf binnen 5 minuten de diagnose contacteczeem en had er een (hormoon)zalf voor. De zalf is niet aangenomen en het is wachten op de uitslag van de test waarbij 64 stoffen op de rug geplakt worden. Welke stoffen worden getest is niet vermeld er wordt enkel aangegeven waarop een reactie te zien is.

NIEUWE KRUIDEN


Intussen zijn op basis van deze steeds terugkerende reactie en nieuwe inzichten door onderzoeken de kruiden aangepast. Na 6 weken Solidago in een zeer lage dosering in combinatie met twee oliesoorten is een grote verbetering van de klachten en een enorm verschil in de hevigheid waarin de eczeem af en toe weer oplaait. Het is zeer goed onder controle. Omdat er nog altijd geen oorzaak aan te wijzen is waardoor de reactie terugkeert is het een lange zoektocht naar datgene wat de reactie triggert. Met de voedingsaanpassingen en kruiden zijn de ergste klachten inmiddels bijna helemaal verdwenen en is de reactie niet meer zichtbaar.