Natuurgeneeskunde Traditionele kruidengeneeskunst Herborist Lars van Hemmen Sneek Friesland

Herborist / Kruidengeneeskunst / Gewrichtspijn

GEWRICHTSPIJN CASESTUDIE KRUIDENGENEESKUNDE

Gewrichtspijn en reumatische aandoeningen zijn vaak het resultaat van vervuiling door afvalstoffen of ontstekingen in de gewrichten. Een bekend kruid om in te zetten tegen de pijn is Harpagophytum procumbens. Daarnaast kan er met voeding veel gedaan worden. Het genezen of helen van pezen, botten, spieren en aanhechtingen kan met Arnica montana of Symphytum officinale.

GEWRICHTSPIJN / REUMATISCHE AANDOENINGEN


Mijn moeder had al enige tijd pijn in haar heupen. Bij het lopen en fietsen speelde de pijn meer op. Het fietsen werd stiekum met het goede been gedaan en het zere been werd ontzien. Als ze rustig aan deed viel er mee te leven. Door haar verleden kon ik vaststellen dat er waarschijnlijk mineralen en vitaminen tekorten waren en dat er als gevolg van medicijnen (fosavance, extra boost aan andere kalktabletten 1 x per week) diverse toxische stoffen een ophoping kon zijn in de gewrichten. Om deze afvalstoffen af te voeren besloot ik te reinigen. Uitwendig wilde ik Symphytum officinale gebruiken, Symphytum heeft de eigenschap dat het opgenomen kan worden door de huid heen en spieren, gewrichten, weefsel en bot kan herstellen. Ik gaf een balsem met Symphytum officinale en Helicrysum italicum. Uit bloedonderzoeken kwam niet echt een tekort maar toch besloot ik poeder van Brandnetel en Heermoes in te laten nemen, gewoon door het eten mengen, de poeder werd door mij gemalen en gezeefd.

Om te reinigen varieerde ik een lange periode diverse kruidentheeën. Ik zorgde voor een reiniging van bloed, lever, nieren en gewrichten. Adviseerde over voeding en pakte de darmbacteriën aan. Na ongeveer driekwart jaar waren de klachten niet weg maar was er erg goed mee te leven. Het lopen en fietsen ging weer zonder pijn en eigenlijk was heel onopvallend de klacht minder geworden. In het begin is het wel een beetje een zeurende last, geen pijn. Na verloop van tijd is het prima. Tot op heden werken we uitwendig door met de balsem. Een homeopaat in de buurt heeft inmiddels haar behandeling over genomen om ook van schadelijke medicatie af te komen. Dan kan er niet tegelijk gereinigd worden omdat anders de middelen niet werkzaam zijn. De reiniging is daardoor gestopt en inmiddels ook de mineralen. De voedingsaanpassingen worden doorgezet.

Symphytum officinale Gewone Smeerwortel bij Gewrichtspijn Kruidengeneeskundig advies Herborist Lars van Hemmen in Sneek Friesland