Natuurgeneeskunde Traditionele kruidengeneeskunst Herborist Lars van Hemmen Sneek Friesland

ECZEEM BEHANDELEN MET KRUIDEN

Alternatieve geneeskunde of holistische geneeskunde heeft een compleet andere visie op eczeemklachten dan de reguliere geneeskunde. De meeste huidklachten worden volgens de alternatieve geneeskunde veroorzaakt door een niet goed functionerende leverongiftiging. Vrije toxines (afvalstoffen) komen in het bloed en worden opgeslagen in vet, spierweefsel en gewrichten. Het liefst zover mogelijk aan de oppervlakte (de huid), uit de buurt van vitale organen. Het lichaam drukt de afvalstoffen als het ware via de huid naar buiten en daar zorgt het voor reacties.

ECZEEM BEHANDELEN ZONDER CORTISON (hormoonzalf)


Het lichaam zal altijd proberen de toxische stoffen op te ruimen door zweten, witte vloed, loopneus, etc. Als dit niet lukt kunnen er ontstekingen ontstaan en daarbij kun je overreactie krijgen op histamine, roodheid, bulten etc. Een vitaal lichaam laat het steeds zien. Eczeem is een teken van vitaliteit. Als je het continu dicht smeert daalt de vitaliteit. De vrije toxines kunnen je stemming beïnvloeden en ook agressie veroorzaken. Een benadering met kruiden is zonder hormoonzalf (o.a Cortison). Het is wel mogelijk de hormoonwerking met behulp van kruiden te bereiken door bijvoorbeeld een krudienextract aan een crême toe te voegen.

ECZEEM VOLGENS DE ARTS

De reguliere geneeskunde (Merck manual) zegt dat eczeem een ontsteking is van de huid. In bijna alle gevallen zal een hormoonzalf voorgeschreven worden. De huid toont verbeteringen, meestal een aantal maanden en dan komt in veel gevallen de eczeem terug. Artsen vertellen u niet dat hormoonzalf de huid dunner maakt en dat de eczeem hierdoor meestal erger wordt. Omdat inwendig de afvoer van de toxines niet wordt aangepakt begeeft de patiënt zich vaak in een vicieuze cirkel. Om dit te doorbreken is een andere benadering noodzakelijk.

NAT EN DROOG ECZEEM

In de alternatieve geneeskunde zijn er twee soorten eczeem te onderscheiden: droog en nat eczeem. De meest voorkomende is droog eczeem en deze wordt in bijna 95% van de gevallen door voeding veroorzaakt. Daarnaast is er een contacteczeem die letterlijk door "het in contact komen" met een bepaalde stof veroorzaakt wordt.

ECZEEM EN VOEDING

Omdat eczeem in de meeste gevallen door voeding veroorzaakt wordt is het nodig om de voedingsgewoonten te bekijken. De reguliere geneeskunde kijkt niet naar welke voedingsmiddelen eczeem veroorzaken. Er is echter een bloedonderzoek mogelijk in Duitsland die meer dan 270 soorten voeding onderzoekt op basis van enkele bloeddruppels. Deze is eenvoudig op te vragen en kan vanuit huis opgestuurd worden. Er volgt een uitgebreid verslag van de voedingsmiddelen die vermeden moeten worden. De kosten, € 435,-, moet u zelf dragen omdat zorgverzekeraars in Nederland deze niet vergoeden. Daarom is een bloedonderzoek naar voeding niet voor iedereen mogelijk.

Ik adviseer dit onderzoek meestal pas als de klachten niet verdwijnen met de meest gebruikte geneeskrachtige kruiden bij eczeem als Solidago, Viola of Arctium. Samen met een goed voedingsadvies, eventueel een eliminatie-dieet, kunnen in de meeste gevallen eczeem en andere huidklachten erg goed aangepakt worden. Verbetering is meestal binnen een aantal dagen tot weken te verwachten. De huid wordt rustiger, jeuk en schilfertjes nemen af en de eczeemplekken verdwijnen.